Demo i Bil’in

Blitz var med på demonstrasjon i Bil’in. Dette utarta seg til et regelrett gassangrep.

Hver fredag etter fredagsbønnen drar befolkningen  i Bil’in ut til olivenlundene sine for å demonstrere mot den israelske aparteidmuren som hindrer dem fra å nå 60 prosent av jorda deres.  Dette har de gjort sammenhengende i  fem år, helt siden muren ble erklært ulovlig i den internasjonale menneskerettsdomstolen i Haag.

Blitz ble med på denne demonstrasjonen for å vise vår solidaritet med de palestinske bøndene,  og vise vår tilstedeværelse for å forhindre at de israelske soldatene gikk amok. Senest i april i år døde en demonstant etter å ha blitt skutt med en gassgranat i  brystkassa.

Gassangrep

Demonstrasjonen startet utenfor moskeen og fortsatte gjennom byen. Det ble ropt taktfaste slagord mot den israelske staten og støtte til den palestinske kampen. Ute ved olivenlundene gikk det en liten støvete grusvei som var blokkert av apartheidmuren og ble overvåket av israelske soldater. Det er denne blokkaden som hindrer de palestinske bøndene å nå sine oliventrær. Demonstrasjonen ba om tillatelse til å nå olivenlundene  og høste oliven. Når denne tillatelsen ble avslått ble muren erklært ulovlig og noen demonstranter forsøkte å rive ned sperringene. Dette ble med en gang besvart med gassgranater. Demonstrante svarte da med slagord og fordømmelse av de israelske soldatene, noe som igjen ble møtt med gassgranater. Noen av granatene som ble kasta gikk ikke av, og palestinske ungdommer plukket dem opp fra bakken og kastet dem tilbake på de israelske soldatene. Gassgranaten gikk av og de israelske soldatene måtte trekke seg unna,  til stor fornøyelse for de andre demonstrantene. Dette gjentok seg et par ganger, og gassen lå tykt i lufta.  Det hele toppet seg da den israelske hæren valgte å bruke en gasskanon som røykla hele veien. Dette tvang demonstrantene til å løpe nedover veien. En fransk aktivist besvimte og gikk i bakken, og mange løp i blinde nedover olivenlunden.  Her endte demonstrasjonen og de eneste som ble igjen var noen palestinske ungdommer som forstålig nok forsøker å pepre den tungt bevæpna overmakta med velfortjente doser stein hver bidige fredag.

Demostrasjonene har sin pris for lokalbefolkningen

Når demonstrasjonen er over og de internasjonale aktvistene er borte begynner represjonen for lokalbefolkningen. Israelske soldater kommer på raid om kvelden og arresterer folk mens de sover. De siste månedene har 30 personer blitt arrestert, hovedsakelig ledelsen og lokale ungdommer, noe som er veldig mye for en liten landsby med 1700 innbyggere. Mens vi utenlandske aktivister trygt kan reise fra situasjonen må de lokale palestinerene leve med konsekvensene av den israelske okkupasjonen.

Riv skammens mur, aldri mer apartheid!