Angrepet på Blitz var en høyreekstrem handling

I ettermiddag gikk to personer til angrep på folk utafor Blitz, ropte ”sieg heil” og knivstakk en 16-åring ved inngangsdøra. Det er utrolig at Oslo-politiet og andre, bare to år etter 22. juli-massakren, bagatelliserer angrepet.

Uten noen kjent foranledning dukket det fredag opp to menn utafor Blitz. De gjorde nazihilsen, ropte ting som ”landssvikere” og ”sieg heil” og stormet mot inngangsdøra med trukket kniv. De angrep gruppa med folk ved døra, og en ungdom på huset ble knivstukket og alvorlig skadet. Andre forsvarte seg med det de hadde for hånden, og slagsmålet som fulgte fortsatte i gatene ved huset. Nazistene ble jaget bort fra området og gjemte seg til slutt i et hus noen kvartaler unna, hvor folk fra Blitz oppholdt seg utenfor fram til politiet kom og arresterte mennene. 16-åringen som ble knivstukket er nå på sykehuset.

Politiet har overfor Blitz bedt folk være forsiktige overfor personer fra høyreekstreme miljøer i helga og sagt at mennene trolig vil siktes for drapsforsøk. Til media sier de derimot at personene ikke har tilknytning til høyreekstreme miljøer, og angrepet blir framstilt som et tilfeldig masseslagsmål. Angrepet var imidlertid ikke tilfeldig: Når personer viser nazi-hilsen, løper mot huset og knivstikker folk som tilfeldig oppholder seg utafor, er det en høyreekstrem handing. Den er retta mot Blitz og folk som er her fordi huset alltid har slåss mot høreekstremisme og rasisme i alle former.

At Oslo-politiet etter 22. juli ikke gjenkjenner en høyreekstrem eller rasistisk motivert handling når de ser den, er alarmerende. Ved å tilsløre hendelsene gir de inntrykk av at angrepet er et rent ordensproblem. Men varsellampene bør lyse hos alle når ungdom ned i 16-års-alderen blir angrepet med kniv og rasistiske slagord bare fordi de er antirasister og oppholder seg på Blitz.

Angrepsmennene beskrives i media som rusa og voldelige, uten tilknytning til høyreekstreme miljøer. At de gikk til angrep på Blitz mens de ropte høyreekstreme slagord, burde vært nok til å omtale hendelsen som en høyreekstrem handling. Men om det fortsatt skulle være tvil om gjerningsmennenes politiske tilhørighet, er det verdt å nevne at en av dem blant annet har gitt åpen støtte til Stopp islamisering av Norge (SIAN) på sosiale medier.

Overfor Oslo-politiet er vi frista til å minne om at Anders Behring Breivik heller ikke var en kjent høyreekstremist, ikke hadde hakekors på armen eller var nykter da han angrep ungdommene på Utøya. Breivik angrep Utøya for det AUF står for. Selv om dagens angrep hadde et ganske annet omfang, var heller ikke dette tilfeldig.

Politiet må svare for at de aktivt dekker over høyreekstreme handlinger. Særlig etter 22. juli, som viste med all tydelighet at høyreekstremt tankegods fører til handlinger – og hvor farlige de er. Skal Norge ta et oppgjør med høyreekstremismen, må den avdekkes og bekjempes der den viser seg – ikke tildekkes og bortforklares.

Rasisme forsvinner ikke ved å overse den, høyreekstreme handlinger blir vanskeligere å bekjempe om de usynliggjøres eller bortforklares. Vi oppfordrer alle til å stå sammen og forsvare retten til å stå opp mot rasisme uten å risikere liv og helse.

Vi oppfordrer alle til å vise solidaritet og samhold mot rasisme, og komme på gatefest utafor Blitz i Pilestredet 30e lørdag 7. september kl. 12-18.

-Blitz