Beskrivelse:
<div class="field field-type-text field-field-main-news-body">
<div class="field-items">
<div class="field-item">
Etter en tilsynsrunde innen norsk 'kyllingproduksjon' har Mattilsynet funnet utbredte lovbrudd og dyremishandling. I følge Mattilsynets egne tall er det funnet alvorlige avvik ved 102 av de 152 inspiserte slaktekyllingfarmene, mens fire av fem slakterier bryter regelverket. Endelig får forbrukerne et lite innblikk i dyrenes situasjon innen norsk kjøttindustri.
Mattilsynets kontroller ble gjennomført ved 25 % av landets slaktekyllinganlegg (152 stk.), landets tre rugerier og fem kyllingslakterier, samt transporten av dyra.
Mattilsynet er på ingen måte kjent for å reagere strengt mot brudd på dyrevelferdsloven - derimot er de kjent for å ta mer hensyn til dyreindustriene enn dyrene som brukes - slik at tallene og funnene må sees i den sammenhengen.
Nortura -Tortura
Det feilaktige glansbildet av Norge som 'verdensmester på dyrevelferd' er endelig i ferd med å slå sprekker, for virkeligheten for dyrene er en helt annen enn hva Nortura og resten av kjøttbransjen vil ha forbrukerne til å tro.
- Vi har avdekket brudd på vesentlige krav som direkte påvirker dyrevelferden. Eksempelvis gjelder det kvalitet på strø i kyllinghuset, for korte mørkeperioder hvor dyra kan hvile, for høy dyretetthet, for dårlig klima, mangler ved tilgang på fôr og vann, manglende rutiner for uttak og håndtering av sjuke og skadde dyr, og for dårlige avlivingsrutiner, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet til Nationen.
Boikott dyremishandling - ikke spis dyr
Etter et intensivt og dyrefiendtlig avlsarbeide har kylingindustrien 'skapt' et dyr - broileren - som har en abnormal vekst som i seg selv innebærer dyremishandling. Dyrene avles og produseres medtanke på lønnsomhet for bonden, og broileren vokser nå fra en vekt på 40 gram når de er en dag gamle, til 1500-1800 gram i løpet av bare 30 dager. Dette resulterer blant annet i beinskader på dyrene fordi kroppen blir så tung at bena ikke klarer å bære vekten.
Bare i løpet av 2011 ble det slaktet nærmere 60 millioner slaktekylling i Norge. Dyrene i det industrielle landbruket er definert som ting og eiendom i dyrevelferdsloven og dyrs rettsvern er her nærmest ikke-eksisterende.
Norske dyrevernorganisasjoner har i en årrekke rettet søkelys mot kritikkverdige forhold i norske produksjonsfarmer. Det er på tide å se bak glansbildene som serveres av kommeriselle storkonserner
som Nortura.
Ikke støtt dyremishandlingen, kutt heller kjøttet og spis dyrevennlig veganmat.
Vegansk matguide: Hvorfor & hvordan veganer?
Mattilsynets rapport
</div>
</div>
</div>